Születés Hete



Idén két programmal is részt veszünk a Születés Hetén. 
Lesz egy könyismertetős beszélgetés, ahol végigfutjuk gyorsan (másfél óra, hűha) a témákat, beszélgetünk stb. Ilyen már tavaly is volt, azért gondoltam, hogy legyen idén is, mert akkor többen jeleztek vissza, hogy jó volt... és érthető, ami nem mellékes, ha ilyen kevés idő áll rendelkezésre.





És lesz egy interaktív, játékos foglalkozás az EMK-Életkerekítő játékkal. Erről nagyon részletesen nem tudok írni, mert több száz verziója van a játéknak, attól függ, hogy mire szeretnénk használni. Röviden csak annyi, hogy van rengeteg kártya rajta az érzésekkel: büszkeség, kedvetlenség, meghatottság, elszántság, tehetetlenség.... jó kis szavak, amikkel választékosan és pontosan kifejezhető aktuális érzésünk (ahelyett, hogy jól vagyok, vagy szarul vagyok... ).
A "Beszélj úgy" is azzal kezdődik, hogy fogadjuk el gyermekeink érzelmeit, segítsünk nekik, hogy ki tudják őket fejezni.
Ebben lesz segítségünkre ez a kártyajáték. Megtanulunk néhány "új" szót, melyet ha magunk is alkalmaznuk, azzal segíthetjük, hogy beépüljenek gyerekeink szókincsébe.
Ez eredetileg egy felnőtt játék (a Születés Hetén csak felnőtteknek szóló lesz), azonban az én  három éves lányom is imádja, szerette nézegetni már két évesen is. A minap kiválasztottam úgy 10 lapot, kellemeseket és kellemetleneket is. Egy barátját vártuk, hogy megérkezzen. A lapon szereplő érzelmekkel eljátszottam neki, hogy "nagyon várom már, hogy megérkezzen Bori". Persze hozzátettem, hogy izgatott vagyok, hogy mikor fog már megérkezni vagy türelmetlen vagyok, hogy mikor fog megérkezni, vagy szomorú vagyok, hogy még nincsenek itt (Igazából kínomban kezdtem ezt játszani, mert nem bírtam hallgatni, hogy mikor érnek már ide:). Ez nagyon tetszett a lányomnak, még kétszer el kellett játszanom. Aznap két új szót is használt: "Türelmetlen vagyok, hogy mikor kezdesz már mesélni" a másik viszont.... leesett az állam. A kertben festett, míg én a kistestvérét etettem. A lányom bejött és közölte, hogy "nem szeretek kint festeni egyedül, mert magányosnak érzem magam". A türelmetlen és a magányos is a játékkártyák között volt. Lehet, amúgy sem hisztizett volna, de az biztos, hogy nem hozta volna tudomásomra ilyen pontosan, hogy mit érez, ha nem játszunk.
A Születés Hetés programon leginkább az érzés kártyákkal fogunk játszani, megbeszéljük, hogy miért fontos, hogy a gyerek (és a szülő:) pontosan ki tudja fejezni az érzéseit (kevesebb a tehetetlenségből adódó hiszti), megvizsgáljuk, hogy hogyan szoktunk "kérni" a gyerekeinktől bármit. és hogy mit érzünk eközben, és hát, hogy mit érez ő.



A címek a FB oldalra navigálnak, ahol felteheted a kérdéseidet, és jelentkezhetsz résztvevőnek is vagy ajánlhatod ismerőseidnek:)

„Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje!”

Adele Faber és Elaine Mazlish könyve a ”Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje” az egész világon hatalmas sikert aratott. A szerzők egyszerű, gyakorlatias megoldásokat kínálnak a szülőknek a napi problémák megoldására, elkerülésére.  Módszerük az érzések elfogadásán, egymás tiszteletben tartásán,  a konfliktusok megelőzésén alapul. A beszélgetésen az első évekre jellemző szituációkat (érzelmek elfogadása, hatékony együttműködés, büntetési alternatívák, önállóság támogatása, dicséret, beskatulyázás, testvérféltékenység) beszéljük meg, a könyv példáinak és a szülők tapasztalatainak, kérdéseinek alapján. Szívesen látjuk a „gyakorló” szülőket, hogy megosszák velünk történeteiket, és az érdeklődőket, akik szeretnének kicsit belelátni, hogy hogyan lehet egy kicsit „másképp nevelni”. 

A beszélgetésen veled lehet gyermeked is (kérlek, gondoskodj valami érdekes játékról számára), ám ez elsősorban szülői foglalkozás, ezt kérlek, vedd figyelembe.

HELYSZÍN: Családi Mókavár Mozgás-Élmény Centrum, 2120 Dunakeszi, Kossuth L. u. 82. I. em.
DÁTUM: 2012. május 10. 14:00

Ismerkedés az EMK-Életkerekítő című társasjátékkal – felnőtteknek!

„Szülő-gyerek konfliktusok helyett: együttműködés”
A szülő-gyerek konfliktusokról, azok okairól, kimeneteleiről, sablonos szituációiról, zsákutcáiról, és lehetséges megoldásairól játszva beszélgetünk. Az Életkerekítő © játék lehetőséget ad arra, hogy személyes problémáinkkal kapcsolatos érzéseinket tisztábban fogalmazhassuk meg, hogy a gyermekünk számára világosabban, sértések nélkül ki tudjuk fejezni szükségleteinket, és segít abban, hogy beleéljük magunkat a gyermekeink érzéseibe, empátiával fordulhassunk feléjük. Keressük majd a lehetséges megoldásokat a konfliktusok megelőzésére, elkerülésére, lehetőség lesz megvitatni személyes tapasztalatainkat. A játékban bárki részt vehet, akár megfigyelőként, hallgatóként, akár interaktív résztvevőként.

A beszélgetésen veled lehet gyermeked is (kérlek, gondoskodj valami érdekes játékról számára), ám ez elsősorban szülői foglalkozás, ezt kérlek, vedd figyelembe.

HELYSZÍN: Családi Mókavár Mozgás-Élmény Centrum, 2120 Dunakeszi, Kossuth L. u. 82. I. em.
DÁTUM: 2012. május 12. 13:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése